Groenlo.nl
Informatie
Geschiedenis
De Verbeelding
Openingstijden en entreeprijzen
Video

In de Oude Calixtuskerk is de Slag om Grolle te zien en kun je oog in oog staan met de hoofdpersonen in het verhaal van de belegering van Grol.
Je wordt meegenomen naar de warme, droge zomer van 1627 en ingevoerd in het fascinerende verhaal van de Tachtigjarige Oorlog en de Dertigjarige Oorlog in Duitsland.

Overdag... 

...vertellen negen hoofdpersonen in drie tenten de dramatische geschiedenis van het beleg van Grol. De verhalen over spannende en aangrijpende momenten spelen zich af in het  ‘kamp van Frederik Hendrik’, in ‘de stad Grolle’ en in ‘de Engelse schans’.

 

Elke tent vertelt een deel van het verhaal van het beleg en de verovering van het oude Grol. Negen hoofdpersonen uit die roemruchte periode worden tot leven gebracht: stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms, veldpredikant Christiaan Losecatius, de pastoor van Groenlo Cornelis Fabritius, de gouverneur en aanvoerder van de Spaanse verdedigingstroepen Matthijs van Dulcken, Bregje Klaasdr., bekend uit het prachtige jeugdboek ‘Onder vuur', marketentster Antoinette Faure en haar drie jonge kinderen, de Engelse vechtjas George Monck en de Grolse boer Hendrik Antinck.

Tent 1: De stad Grolle - Geloof

De omsingeling van Grolle komt voor de stadsbewoners en de Spaanse verdedigers als een donderslag bij heldere hemel. Stadhouder Prins Frederik Hendrik ziet kans de stad in een week tijd van de buitenwereld af te sluiten en gouverneur Matthijs van Dulcken weet dat de Grollenaren als ratten in de val zitten. Maar hij zal zijn huid duur verkopen. Pastoor Cornelius Fabritius bidt vurig om Gods hulp. Zal een Spaans leger onder aanvoering van Hendrik van den Berg er in slagen de stad te ontzetten? Intussen heeft Bregje Klaasdochter heel andere besognes. Ze is stiekem de stad binnen gekomen, op zoek naar haar vader die meevecht met de Spaanse verdedigingstroepen.

Tent 2: De Engelse Schans - Hoop

De Engelse Schans is één van de versterkingen in de omsingelingslinie die Prins Frederik Hendrik om Grolle heeft opgeworpen. Met man en macht graven zijn mannen - óók de officieren - zich een weg naar de Grolsche wallen. De Engelse vechtjas George Monck gaat voor in de strijd. Marketentster Antoinette Faure bekijkt de gevechten met gemengde gevoelens. Zij wil zo snel mogelijk terug naar haar familie in het Franse Orange. En voor Hendrick Antinck is de situatie nog ingewikkelder. De troepen van Frederik Hendrik hebben zijn boerderij in brand gestoken om het schootsveld vrij te maken. Hij werd gedwongen mee te helpen met de omsingeling van zijn stad en zint nu op wraak.

Tent 3: Het kwartier van Frederik Hendrik - Liefde

De Prins van Oranje Frederik Hendrik strijdt voor een rechtvaardige zaak: de Spaanse bezetters moeten het land uit. Hij beseft hoe vermetel zijn aanval op Grolle is. Zal hij stand houden bij de tegenaanval van de Spanjaarden? Zijn lieve vrouw Amalia van Solms wacht gespannen af. Ze heeft ook nog de zorg voor haar zoontje Willem en is zwanger van een tweede kindje. En intussen is er natuurlijk ook een hofhouding om te besturen. Dominee en veldpredikant Christiaan Losecatius heeft geen enkele twijfel. God staat aan hun zijde en Hij zal de katholieke ketters in Grolle vermorzelen.

 

's Avonds...

... worden de drie tenten naar boven gehesen en vormen ze een decor voor een spectaculaire avondshow met beeld, licht en geluid.
Als bezoekers binnenkomen hangen de verlichte tenten als enorme kroonluchters tegen het gewelf.
Van heel ver af komt het geluid van het orgel dat langzaam uitgroeit tot een indrukwekkend geluidsdecor. Als het introgeluid wegebt en plaatsmaakt voor ijle, ‘hemelse' klanken, begint de eigenlijke show: alle personen die ook in de tenten een rol spelen, komen weer terug in interactie met elkaar.
De akoestiek van de kerk met zijn lange nagalm, weeft de muziek en geluidseffecten tot een indrukwekkende klanksymfonie. De theatrale belichting completeert het geheel en maakt de voorstelling tot een meeslepend, magistraal schouwspel...

 

Ga naar www.slagomgroenlo.nl  om te zien hoe de hele show gemaakt is en welke bedrijven er allemaal aan gewerkt hebben om het idee van schets tot museale beleving te realiseren. 

Copyright 2022 De Oude Calixtus    |    Disclaimer